Balkongodling

Ett av de bästa och mest trivsamma användningsområden som finns för en balkong är att använda den för odling. Det ger knappast tillräckligt med grönsaker för att bli självförsörjande, men det är inget skäl för att avstå.

Odling av prydnads- eller nyttoväxter gör balkongen trevligare att vistas på, bl.a. genom att de ger lite skugga. Om man väljer att odla ätbara växter kan man vara säker på att de är närproducerade. Dessutom kan odling på balkongen fungera som träning innan man skaffar en kolonilott eller ett hus med trädgård. Att först prova i liten skala om man kan få någonting att växa över huvud taget kan vara klokt innan man lägger alltför stora summor på odling i större skala.

Balkongens förutsättningar

Oavsett vad man planerar att odla på sin balkong bör man först fundera på vad som över huvud taget går att odla. Var i Sverige man bor påverkar vilka växter som går att odla, såvida man inte har en inglasad balkong. Då är det fritt fram för nästan vad som helst, så länge balkongen är placerad i rätt väderstreck. En del växter vil ha mycket sol, och passar därför utmärkt på en balkong i söderläge. Andra vill ha mindre sol, och skulle därför dö på en inglasad balkong som vetter mot söder.

Tänk också på hur mycket det blåser på balkongen. Vissa växter klarar blåst bättre än andra. Kraftiga klängväxter på en spaljé kan skapa ett visst vindskydd, som inte bara kommer balkongägaren till del. Spaljén kan även skydda andra växter från kraftiga vindar.

Odla vad du vill

Många rekommenderar en enhetlig stil bland växterna på balkongen, för att skapa ett grönt rum med en sammanhållen känsla. Men om man har möjlighet, varför inte skapa sina drömmars ekosystem? Det kan innebära att man odlar mandelpotatis i säckar, nyzeeländsk spenat och gyllenbär sida vid sida. Det är ändå den som faktiskt äger balkongen som har sista ordet när det gäller vad som ska odlas på den.