Bostadslån för att bygga gäststuga

Att bygga gäststuga har på senare tid uppmuntrats av regeringens bostadspolitik. De så kallade attefallshusen tillåts numera byggas utan bygglov (bygganmälan krävs), och regeringen hoppas på att fler villor i Stockholm kommer bygga en tillhörande kompletteringsbostad som man kan hyra ut till unga vuxna och studenter. Detta för att tätbebygga staden mer och minska på bostadskrisen.

För den som skulle känna sig manad kan ett attefallshus variera i pris mellan 20 000 till upp till en halv miljon. De kan nämligen byggas med mycket varierande standard. Det får vara högst 25 kvadratmeter och 4 meter höga, men det gör att det finns god plats för ett sovloft och ett litet kök. Lånelöfte till bostadslån är inte svårt att få om du går via mer nischade banker. Där kan du få lån även om du inte är fast anställd eller om du har betalningsanmärkningar. Det gör att fler kan se detta som ett möjligt alternativ.

Amortera med hyran

Med amorteringskravet tvekar många inför att påbörja något projekt som skulle innebära att de var tvungna att förhandla om ett lån. Det praktiska med att göra attefallshuset extra fint är att du ganska snart kommer tjäna in det på hyran du kan ta ut. Givetvis ska man inte ta onödig ocker, men gör du det till ett bekvämt och fullt utrustat litet hus kan du ta en liten extra summa.

Det har varit ett omtvistat ämne om huruvida man ska öppna upp för att tillåtta byggen av attefallshus som man kan använda som bostad. Tidigare var man tvungen att skaffa fram ett bygglov, men nu lägger även regeringen fram förslaget att utöka kvadratmeterna ytterligare för godkännandet av attefallshus. Skulle du vara intresserad att bygga ett attefallshus kan det vara bra att läsa igenom exakt vilka regler som gäller, till exempel behöver attefallshus inget bygglov – men däremot måste du fortfarande göra en bygganmälan och hålla dig på gott avstånd från din grannes trädgård.

Sedan när du har betalat av lånet kan du använda attefallshus till:

  • Gäststuga
  • Ateljé
  • Förråd
  • Studio
  • Växthus

Och mycket annat!