Odla enkelt på balkongen med en markis

Det finns många fördelar med att bo i lägenhet. Möjligheterna att spendera tid utomhus och odla är dock inte en av dem. Det betyder inte att det är hopplöst. Med några enkla trix kan du maximera odlingsytan på din balkong och skapa en riktigt mysig oas.

För dig som bor i lägenhet och samtidigt vill utnyttja den begränsade utomhusytan på balkongen, är en markisväv från Nordisk Textil en nästan ovärderlig investering. Den låter dig reglera hur mycket sol och regn du får på balkongen under olika tidpunkter, vilket för vissa plantor är nödvändigt. Bambu är ett exempel på en växt som går att odla i kruka på balkongen, men som trivs med skugga.

Markis är både vacker och praktisk

Under varma, soliga sommardagar kan det vara outhärdligt att sitta på en vindstilla balkong, för att inte säga skadligt. På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa:

“Värme är också en verklig fysisk belastning för kroppen.”

Detsamma gäller för många växter. En markis är en prisvärd och enkel lösning som dessutom finns i flera olika mönster och färger så att du kan välja en som matchar dina växter och inredningsdetaljer på balkongen.

Alla tillbehör som ger dig mer kontroll över solljuset på balkongen ger dig fler odlingsmöjligheter. Det ger dig också bättre skydd för utomhusmöblerna. Små parasoll över växter som föredrar skugga gör att du kan sätta upp en solig och en mörkare sektion för att få större variation. Med en markis får du med andra ord en balkong som du kan nyttja under alla säsonger, oavsett väder. Se till att utnyttja det till fullo med dina favoritväxter som passar bra för balkongodling.