Slopar bygglov för balkonger

Snart kan bygglovskravet för balkonger vara borta. Det innebär att man om ett par år kommer kunna bygga balkong mycket enklare.

5611404-husfasad-med-balkonger

Boverket föreslår nu att kravet på bygglov för att få bygga en balkong ska slopas, rapporterar Dagens Nyheter. Självklart får balkongbyggen inte gå till hur som helst men man vill underlätta för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att genomföra mindre byggprojekt. Boverket fick för ett par år sedan uppdraget av regeringen att utreda saken och de har alltså kommit fram till lösningen att slopa bygglovet. Även om man i framtiden kanske inte kommer behöva bygglov för att bygga balkong kommer man såklart även fortsättningsvis att behöva informera de boende om man exempelvis är fastighetsägare. Det kan även vara bra att höra av sig till kommunen innan man bygger balkongen för att vara på den säkra sidan.

Höjer värdet på bostaden

Om ett par år kanske inte en bygglovsansökan och ett bygglov kommer att stå i vägen för de som gärna vill bygga en balkong. Man kanske däremot har något annat som står i vägen för ens bygge, som exempelvis ekonomin. Då kan man faktiskt gå in på freedomfinance.se/privatlan och ta ett lån för att finansiera sitt balkongbygge. Den som tycker det känns lite riskabelt att ta ett lån för att finansiera kan faktiskt ha i åtanke att en balkong oftast höjer värdet på bostaden och att man kan se balkongbygget som en investering. I Aftonbladet kan man läsa att det kostar runt 100 000 kronor att bygga en balkong men att man på sikt kan få det dubbla tillbaka när man sedan säljer sin bostad. Mäklaren säger att man i stort sett alltid får tillbaka pengarna och att om man vill ha en balkong bör man verkligen satsa på det.

Inred balkongen mysigt

När man väl byggt sin balkong är det sedan bara att göra den mysig och inreda den för sommarens alla dagar och kvällar. I Expressen kan man ta del av ett par prylar som är måsten på alla balkonger. Dessa är bland annat:

  • Amplar som man sätter krukväxter i.
  • Mysiga och fina kuddar.
  • Ljuslyktor som står emot vind.
  • Plädar för lite kallare kvällar.