Växter för balkongodling

Man kan odla nästan vad som helst på sin balkong, om man har rätt förutsättningar. Vissa växter är dock mer lämpliga än andra.

Växter som odlas på en balkong bör vara väl anpassade till det svenska klimatet, och också kunna ge en stor skörd i förhållande till den plats det kräver att odla dem. Följande växter är några exempel, men det finns naturligtvis betydligt fler.

  • Det går att har ett fruktträd på balkongen, om man väljer en svagväxande sort som är ympad på grundstam. Sådana ger frukt snabbare, och växer sig inte för stora. För säkerhets skull bör man köpa trädet på en plantskola där man kan få goda råd och rekommendationer. Pelaräppelträd brukar fungera bra, om det finns lite utrymme på balkongen. Den som hellre vill ha körsbär kan välja sorten Berit.
  • Många drömmer om att kunna skörda egen, färsk spenat, och kanske rent av frysa in den också. Det krävs dock en hel del utrymme för att odla vanlig spenat. Nyzeeländsk spenat (Tetragonia expansa) kan vara ett alternativ. Den är egentligen inte släkt med spenat, men påminner om Karl-Alfreds favoritgrönsak ifråga om smak och näringsvärde. En enda planta i en kruka räcker nästan för hela säsongen. Man måste dock beskära den, förslagsvis när man plockar blad för att använda i matlagningen.
  • Ett annat alternativ till spenat är mangold. Precis som nyzeeländsk spenat kan man plocka blad från mangolden allt eftersom de växer ut, och mangolden förlorar inte lika mycket vikt om man förväller den för att frysa in. Dessutom smakar mangold spenat.
  • Bärbuskar kan odlas i stora krukor eller hinkar. Klassiska trädgårdsbär som vinbär eller krusbär passar utmärkt att odla även på detta sätt. Vill man ha bären tidigt kan man välja någon tidig hallonvariant.
  • Rabarber har många i sina trädgårdar, bl.a. för att den mognar tidigt. Svagväxande sorter, som Victoria, går att odla i kruka på balkongen. Tänk på att vissa sorter av rabarber kan bli mycket stora, och komma att skugga andra växter på balkongen.
  • Tomater är en klassiker i hemodlingssammanhang. Bäst att odla på balkong är de sorter som inte ger så stora plantor. Dessa går att odla hängande upp och ned, i plastflaskor eller växtsäckar. På detta sätt behöver man inte binda upp dem.
  • Om du misslyckats med att få några frukter på tomatplantorna, prova med aubergine istället. Många upplever att det är lättare att få fram frukter på denna släkting till tomaten.